03 lipca 2012

zupa śledziowa


 Ach!,zupa śledziowa!
Jest to rarytas  jaki pamiętam z dzieciństwa z kuchni babci, a potem mojej mamy.
Podawany w naszej rodzinie głównie jeden raz w roku ,
jako obiad w Wielki Piątek albo jako potrawa Wigilijna.
Moja ukochana zupa, i moich domowników. Żadna wigilia nie mogła się obejść bez tej zupy. (kiedyś. Teraz smaki się zmieniły) Gorące ziemniaczki w mundurkach i śledzie, właśnie takie z beczki, moczone przez noc. Nic nie da się z tą potrawą porównać . Zawsze się tak objadłam że nie miałam już miejsca na inne potrawy.
Teraz robię ją na obiad w dzień przed wigilią. 
A w Wigilię króluje zupa grzybowa z łazankami i z makiem .
Karp w dzwonkach smażony, 
pierogi z kapustą i grzybami, 
kapusta z grzybami.
I te wszystkie potrawy przygotowywane tylko na maśle lub oliwie, tylko zupa na wywarze warzywnym, są takie pyszne, że przez cały rok nie ugotujesz i nie wydobędziesz takiego smaku.
A dla dobrego trawienia kompot z suszu.
Ale gdybyśmy jedli tak na co dzień, to pewnie by też przestały smakować.
Warto od czasu do czasu wyszperać coś ze starych przepisów. 

Składniki Zupy   
Śledzie z beczki (całe ) z mleczem
należy przewidzieć min.połowę śledzia na osobę ,radzę jednak więcej bo jest to pyszna potrawa. 

np. 4 szt. śledzie
Ziele angielskie 6 ziaren
Pieprz czarny - 4 ziarna
Jałowiec - 2 ziarna
Cebula średniej wielkości - 2 szt
Cukier -duża łyżka
Woda przegotowana wystudzona - ilość zależna od apetytów
Śmietana - nawet cały kubek
ocet 
(tego octu dodajemy w ilości mniej-więcej, 1 część octu+4 części wody )

Śledzie dobrze wymoczyć ok.doby. 
( lub dokładnie wypłukać w zimnej wodzie  jeśli są to matiasy )
Zdjąć z nich skórę, przeciąć podbrzusze i wyjąć mlecz przekładając  go do kubka lub innego naczynia .
Oczyścić wnętrze śledzi z ciemnej błony
Podzielić śledzia na 3-4 części (dzwonka)
ułożyć w głębokiej salaterce lub innym wysokim naczyniu .
Cebulę pokroić w cienkie piórka i sparzyć, przepłukać zimną wodą, dodać do śledzi.
Ziarna przypraw zmiażdżyć i dodać  do potrawy.
W oddzielnym kubeczku utrzeć mlecze z cukrem, rozmieszać z wodą , i zalać tym roztworem śledzie.
Odstawić na pewien czas , ja zostawiłam na całą noc w lodówce .

Tuż przed podaniem na stół nalewam śmietany.

Podaje się oddzielnie ziemniaki ugotowane w skórkach,
oddzielnie  zupa ze śledzia z dzwonkami .


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz