Ryba najlepsza morska, mogą być płaty rybne.
Warzywa:
2 marchewki
2 pietruszki
pół selera
cała duża cebula
4 ząbki czosnku
1 por
1 pomidor lub duża łyżka koncentratu pomidorowego.( jeśli dodajemy koncentrat pomidorowy ,musimy dodać łyżkę cukru )
Pół szklanki oliwy
1 szklanka wody
sól, pieprz, listek laurowy,ziele angielskie
natka zielonej pietruszki
Rybę filetować ,a jeśli mamy gotowe filety, pokroić na małe kawałki, nasolić i odstawić na kilkanaście minut.
W tym czasie obieramy warzywa:
marchew, pietruszkę, seler szatkujemy na jarzynówce z grubymi okami.
Cebulę i por kroimy w krążki. Czosnek kroimy na drobno.
Wszystko układamy w garnku, zalewamy oliwą i wodą, dodajemy przyprawy i pod przykryciem dusimy na wolnym ogniu. Gdy warzywa już zaczynają mięknąć dodajemy pomidor pokrojony w drobną kosteczkę.Dusimy jeszcze kilka minut.
W tym czasie smażymy rybę.
Warzywa:
2 marchewki
2 pietruszki
pół selera
cała duża cebula
4 ząbki czosnku
1 por
1 pomidor lub duża łyżka koncentratu pomidorowego.( jeśli dodajemy koncentrat pomidorowy ,musimy dodać łyżkę cukru )
Pół szklanki oliwy
1 szklanka wody
sól, pieprz, listek laurowy,ziele angielskie
natka zielonej pietruszki
Rybę filetować ,a jeśli mamy gotowe filety, pokroić na małe kawałki, nasolić i odstawić na kilkanaście minut.
W tym czasie obieramy warzywa:
marchew, pietruszkę, seler szatkujemy na jarzynówce z grubymi okami.
Cebulę i por kroimy w krążki. Czosnek kroimy na drobno.
Wszystko układamy w garnku, zalewamy oliwą i wodą, dodajemy przyprawy i pod przykryciem dusimy na wolnym ogniu. Gdy warzywa już zaczynają mięknąć dodajemy pomidor pokrojony w drobną kosteczkę.Dusimy jeszcze kilka minut.
W tym czasie smażymy rybę.
Obtaczamy kawałki w mące i na mocno rozgrzanej oliwie smażymy aż nabierze złotego koloru.
Usmażone kawałki ryby układamy w naczyniu i przykrywamy gorącymi warzywami wraz z sosem.
Usmażone kawałki ryby układamy w naczyniu i przykrywamy gorącymi warzywami wraz z sosem.
Na każdą warstwę ryby nakładamy warzywa.
Ostatnią warstwą mają być warzywa z sosem.
Delikatnie przyciskamy łyżką i odstawiamy do wystygnięcia.
Możemy jeść na gorąco ,ale najlepsza dla mnie jest, kiedy postoi ze trzy godziny. Wtedy ryba najdzie sosem i smakiem warzyw.
Delikatnie przyciskamy łyżką i odstawiamy do wystygnięcia.
Możemy jeść na gorąco ,ale najlepsza dla mnie jest, kiedy postoi ze trzy godziny. Wtedy ryba najdzie sosem i smakiem warzyw.
Nie wiem co powiedział by Grek na to danie, ale myślę ze by mu posmakowało.
A tak dla świętego spokoju nazwijmy je " Ryba z warzywami ". Prawda że brzmi bardziej swojsko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz