26 lipca 2012

Sałatka z brokuła

 

Jeden średni brokuł
Jedna cebula szalotka
Mała gałązka dużych czerwonych winogron 

Łyżka śmietany 12%
Duża łyżka majonezu
Sól ,pieprz
  duża łyżka soku z cytryny

duża łyżka oliwy
Ząbek rozgniecionego czosnku. 
Wszystko razem mieszamy i robimy z tego sosik.

Po łyżeczce nasion słonecznika, dyni, płatków, migdałów, orzeszki piniowe, jakie mamy.
( Na odrobinie oliwki podsmażyć nasiona bardzo krótko, aby złapały złoty kolor
Wystudzić. 

Brokuły ugotować (same różyczki ) w osolonej wodzie.
( wkładamy do wrzątku, i od momentu zagotowania, gotujemy 3 minuty. Nie więcej )
Odcedzamy i trzymamy na sitku aż się dobrze odsączy woda. 
Brokuły muszą dobrze wystygnąć.

Cebulkę kroimy w bardzo cieniutkie piórka.
Winogrona kroimy na pół, usuwamy pestki.

Wszystkie składniki łączymy i delikatnie mieszamy, dodając sosik.
Odstawiamy na godzinkę aż wszystkie składniki się ze sobą połączą.


To jest wersja z gruszką,soczystą i słodką.

To jest wersja z bananem 
Kiedy mi się znudzą winogrona,można zastąpić je innymi owocami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz