Jeden średni brokuł
Jedna cebula szalotka
Mała gałązka dużych czerwonych winogron
Łyżka śmietany 12%
Duża łyżka majonezu
Sól ,pieprz
duża łyżka soku z cytryny
duża łyżka oliwy
Ząbek rozgniecionego czosnku.
Wszystko razem mieszamy i robimy z tego sosik.
Po łyżeczce nasion słonecznika, dyni, płatków, migdałów, orzeszki piniowe, jakie mamy.
( Na odrobinie oliwki podsmażyć nasiona bardzo krótko, aby złapały złoty kolor )
Wystudzić.
Brokuły ugotować (same różyczki ) w osolonej wodzie.
( wkładamy do wrzątku, i od momentu zagotowania, gotujemy 3 minuty. Nie więcej )
Odcedzamy i trzymamy na sitku aż się dobrze odsączy woda.
Odcedzamy i trzymamy na sitku aż się dobrze odsączy woda.
Brokuły muszą dobrze wystygnąć.
Cebulkę kroimy w bardzo cieniutkie piórka.
Winogrona kroimy na pół, usuwamy pestki.
Wszystkie składniki łączymy i delikatnie mieszamy, dodając sosik.
Odstawiamy na godzinkę aż wszystkie składniki się ze sobą połączą.
Cebulkę kroimy w bardzo cieniutkie piórka.
Winogrona kroimy na pół, usuwamy pestki.
Wszystkie składniki łączymy i delikatnie mieszamy, dodając sosik.
Odstawiamy na godzinkę aż wszystkie składniki się ze sobą połączą.
To jest wersja z gruszką,soczystą i słodką. |
To jest wersja z bananem Kiedy mi się znudzą winogrona,można zastąpić je innymi owocami. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz