Kalafior
3-4 plastry szynki
3-4 jajka ugotowane na twardo
jedna mała cebulka
2 małe pomidory
Sos do sałatki
Duża łyżka majonezu
duża łyżka gęstej śmietany
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
łyżka soku z cytryny
łyżka oliwy
pieprz
dużo posiekanej zieleniny
Kalafior ugotować w osolonej wodzie
(Do wrzątku wrzucamy różyczki kalafiora i od momentu zagotowania gotujemy około 5-6 minut.)
Odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Szynkę kroimy w cienkie paseczki.
Jajka w na cztery lub ósemki.
Cebulkę w cienkie piórka.
Pomidory w na cztery lub osiem części.
To zalewamy sosem wcześniej przygotowanym,delikatnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na około godzinkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz