0,5kg.świeżego imbiru
1 kg. cebuli
1 papryczka chili
kilka listków mięty i 2 łyżeczki rozmarynu
zalewa
2 szklanki cukru
2 szklanki octu 10%
2 szklanki oliwy lub olej kujawski
2 duże łyżki miodu
2 duże łyżki soli
wszystko razem wymieszać,dodać rozmaryn i pociętą miętę.
Ogórki obrać ze skórki i pokroić jak na mizerię.
Imbir obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki.
Cebulę pokroić w plasterki.
Papryczkę chili pokroić w drobną kosteczkę.
Wszystko razem połączyć i zalać zalewą,wymieszać.
Odstawić na noc w chłodne miejsce .
Na osobną miskę wybieram (łyżką cedzakową )sałatkę, układam w słoiczkach dobrze uciskając, zostawiam trochę miejsca około 3-4 cm. od nakrętki.
W to miejsce nalewam sosu z sałatki, zakręcam i pasteryzuję na wolnym ogniu około 10min. (licząc od momentu zagotowania )
Wyjmuję słoik, lekko odkręcam i z powrotem szybko zakręcam, odwracam do góry dnem i zostawiam do wystygnięcia.
Ten sam przepis stosuję do sałatki z ogórków, tylko już bez imbiru.
Ale ja uwielbiam imbir więc w tym przypadku mam wybór.
Sałatka z ogórków |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz