05 lipca 2012

Sałatka ziemniaczano-śledziowa




4-5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
4-5 płatów śledzika słonego wymoczonego
Cebula
1 ogórek kiszony
1 jabłko

Sos do sałatki
łyżka majonezu
sól, pieprz, zielona natka pietruszki, lub bazylii, lub kopru. 
 
Druga wersja sosu 
Płaska łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
sok z małej cytryny
tyle oliwy ile soku
ząbek czosnku
Dobrze wymieszać , aż zrobi się sosik


Ugotowane i ostudzone ziemniaki obrać z łupinek , pokroić w dość grubą kostkę.
Cebulkę pokroić w drobną kosteczkę.
Jabłko pokroić w grubą kostkę.
Śledzie pokroić w kostkę
Kiszony ogórek pokroić w kostkę i delikatnie odcisnąć nadmiar soku sok.
Wszystko razem wymieszać , doprawić solą , pieprzem. 

Dodać sos w wersji pierwszej lub drugiej i natkę pietruszki.

Odstawić do lodówki na ok. dwie godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz