Chrzan - najlepiej gdy jest świeży
Łyżka masła i łyżka mąki
Łyżka masła i łyżka mąki
sól, pieprz, cukier, sok z cytryny.
Szklanka rosołu lub wywaru z warzyw.
Masło i mąkę zasmażmy na złoty kolor
Wlewamy zimny rosół porcjami, cały czas mieszając by nie powstały grudy.
Gęstość sosu regulujemy ilością rosołu.
Wlewamy zimny rosół porcjami, cały czas mieszając by nie powstały grudy.
Gęstość sosu regulujemy ilością rosołu.
Jeśli chcemy, możemy wlać wywar z kostek, albo z warzyw.
Dodajemy kopiastą łyżkę chrzanu, gotujemy przez chwilę, około 10 minut na wolnym ogniu.
Jeśli trzeba ,dosmaczamy solą ,pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny.
Na końcu dolewamy śmietanę, ilość dowolna.
Dodajemy kopiastą łyżkę chrzanu, gotujemy przez chwilę, około 10 minut na wolnym ogniu.
Jeśli trzeba ,dosmaczamy solą ,pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny.
Na końcu dolewamy śmietanę, ilość dowolna.
Jeśli sos będzie zbyt kwaśny ( bo i to się może zdarzyć ) dodajemy szczyptę cukru.
Tak się zdarza gdy dodajemy chrzan ze słoika ze sklepu.
Najlepszy jest świeży.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz