03 lipca 2012

Sos chrzanowy

Chrzan -  najlepiej gdy jest świeży
Łyżka masła i łyżka mąki
sól, pieprz, cukier, sok z cytryny.
Szklanka rosołu lub wywaru z warzyw.

Masło i mąkę zasmażmy na złoty kolor
Wlewamy zimny  rosół porcjami, cały czas mieszając by nie powstały grudy.
Gęstość sosu regulujemy ilością rosołu.

Jeśli chcemy, możemy wlać wywar z kostek, albo z warzyw.
Dodajemy kopiastą łyżkę chrzanu, gotujemy przez chwilę, około 10 minut  na wolnym ogniu.
Jeśli trzeba ,dosmaczamy solą ,pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny.
Na końcu dolewamy śmietanę, ilość dowolna. 

Jeśli sos będzie zbyt kwaśny ( bo i to się może zdarzyć ) dodajemy szczyptę cukru.
Tak się zdarza gdy dodajemy chrzan ze słoika ze sklepu.
Najlepszy jest świeży.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz