03 lipca 2012

Stroganoff

 
Do rondla wlać oliwę ,dość sporo. 3-4 duże łyżki

Polędwica wołowa  -pokroić w kostkę wielkości mniej więcej 2x2x4   obsmażyć aż się mięso zetnie ,wrzucić do innego rondla. 


Cebula pokroić w kostkę ,zeszklić,dołożyć do mięsa.

 
Pieczarki lub grzyby   pokroić ,obsmażyć na tym samym tłuszczu,dołożyć do mięsa. 

 
Ogórek kiszony mały  pokroić w kostkę i obsmażyć na tym samym tłuszczu. 

 
Wsypać łyżkę czerwonej ,sproszkowanej papryki i łyżkę koncentratu pomidorowego 


Sól,pieprz,ziele angielskie,liść laurowy.

To wszystko zalać rosołem lub innym wywarem mięsnym,albo warzywnym.
Gotować na wolnym ogniu pod półprzykryciem do miękkości.
Na koniec zalewamy kubkiem dobrej,gęstej  śmietany.

Należy pamiętać ,żeby nie solić mięsa ani innych składników do smażenia.

To można zrobić na samym końcu.
.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz