03 lipca 2012

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

 Wywar warzywny
3-4 świeże pomidory
2 ząbki czosnku
sól
pieprz,bazylia
łyżeczka cukru 
łyżeczka masła lub łyżka oliwy
kubek śmietany 18% +żółtko
łyżka mąki do zabielenia

Pomidory kroimy na cząstki i smażymy na maśle do miękkości,następnie przecieramy przez sitko pozbywając się pestek i skórek. 
Do gorącego wywaru warzywnego wlewamy przecier pomidorowy.
Mąkę wymieszać z zimną wodą, potem dolać gorącego wywaru i zabielić zupę.

Dosypać cukier.
Dodać czosnek roztarty z solą.
Doprawić do smaku.
Na koniec ,śmietanę połączyć z żółtkiem, zahartować i wlać do gorącej zupy, odstawić z ognia nie gotując już.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz