04 lipca 2012

Surówka z czerwoną fasolką

 Sałata lodowa -poszarpać na drobno
Pół puszki czerwonej fasolki- przepłukać, odsączyć z wody
2 cebulki dymki, lub inna delikatna- pokroić w piórka
Kilka oliwek czarnych i zielonych
Kilka plasterków suszonego pomidora z oliwy- pokroić w paseczki
Kilka rzodkiewek- pokroić na drobno
zielenina

sos 1
płaska łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
sok z połowy cytryny
taka sama ilość oliwy
ząbek czosnku -rozetrzeć z solą
łyżka musztardy francuskiej

sos 2
2 łyżki śmietany 12%
1 łyżka majonezu
łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
sok z połowy cytryny
pieprz
Dużo posiekanej zieleniny

Sos pierwszy i drugi są do wyboru. Można spróbować z którym będzie lepiej smakowało.
Zrobiłam w dwóch wersjach, obie są pyszne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz