04 lipca 2012

Surówka z pieczoną papryką

  2 duże papryki
1 pomidor
1 szalotka
1 zielony ogórek
1 mała sałata lodowa
Maleńka papryczka chili
Kilka oliwek.
Zielenina.

Paprykę pieczemy w piekarniku (200st.około 30 minut.)  
Wyjmujemy z piekarnika gorącą i wkładamy do głębszego naczynia,przykrywamy szczelnie na 15-20 minut.
Wtedy zdejmujemy z niej skórkę, kroimy w dość grubą kostkę.( Możemy też paprykę grillować )

Papryczkę chili kroimy bardzo drobniutko.
Ogórka nie obieramy ze skórki, kroimy w kostkę.
Pomidor wkładamy do wrzątku na kilka minut,a następnie oblewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy w kostkę.
Sałatę szatkujemy lub kroimy w kostkę.
Wszystko łączymy ze sobą,polewamy sosem, mieszamy i na kilka minut wstawiamy do lodówki.

sos
płaska łyżeczka soli

2 łaskie łyżeczki cukru
sok z połowy cytryny ( może być limonka )
tyle oliwy ile soku
1 ząbek czosnku
Wszystkie składniki mieszamy aż zrobi się delikatny majonezik.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz