2 duże papryki
1 pomidor
1 szalotka
1 zielony ogórek
1 mała sałata lodowa
Maleńka papryczka chili
Kilka oliwek.
Zielenina.
Paprykę pieczemy w piekarniku (200st.około 30 minut.)
1 szalotka
1 zielony ogórek
1 mała sałata lodowa
Maleńka papryczka chili
Kilka oliwek.
Zielenina.
Paprykę pieczemy w piekarniku (200st.około 30 minut.)
Wyjmujemy z
piekarnika gorącą i wkładamy do głębszego naczynia,przykrywamy szczelnie
na 15-20 minut.
Wtedy zdejmujemy z niej skórkę, kroimy w dość grubą kostkę.( Możemy też paprykę grillować )
Wtedy zdejmujemy z niej skórkę, kroimy w dość grubą kostkę.( Możemy też paprykę grillować )
Papryczkę chili kroimy bardzo drobniutko.
Ogórka nie obieramy ze skórki, kroimy w kostkę.
Pomidor wkładamy do wrzątku na kilka minut,a następnie oblewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy w kostkę.
Sałatę szatkujemy lub kroimy w kostkę.
Wszystko łączymy ze sobą,polewamy sosem, mieszamy i na kilka minut wstawiamy do lodówki.
sos
płaska łyżeczka soli
2 łaskie łyżeczki cukru
sok z połowy cytryny ( może być limonka )
tyle oliwy ile soku
1 ząbek czosnku
Wszystkie składniki mieszamy aż zrobi się delikatny majonezik.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz