03 lipca 2012

Zalewajka

Czyli zupa kartoflana z grzybami
2 litry wody
3-4 kartofle
grzybki suszone ok.3-4 szt.
szklanka dobrego niezbyt kwaśnego żuru
cebulka
sól,pieprz,majeranek
3-4 ząbki czosnku
kawałek słoninki,
kawałek kiełbasy

Kartofle pokroić na 4 kawałki, wrzucić do garnka z wodą,
 posolić, doprawić pieprzem. 
Wraz z grzybami połamanymi na małe kawałeczki ,gotować tak długo aż ziemniaki przyciśnięte łyżką pozwolą się rozgniatać,
należy część rozgnieść.
Wtedy zalewamy żurem i jeszcze gotujemy.
W tym czasie przesmażamy słoninkę aż się wytopi tłuszcz, wrzucamy pokrojoną w kostkę kiełbasę, następnie cebulę i czosnek pokrojoną w kosteczkę, chwilę jeszcze smażymy i to wszystko wlewamy do zupy. 
Wsypujemy dość dużą garść majeranku.
Pod koniec gotowania jeśli ktoś lubi ,można dodać dużą łyżkę kwaśnej śmietany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz