Jeden średni brokuł
2-3 ziemniaki
(jeśli ktoś nie chce można nie dodawać,lub zmniejszyć ilość ziemniaków)
sól,pieprz,
rosół ok szklanki
łyżka masła
Śmietana
Jedno żółtko
zielenina
Na maśle poddusić pod przykryciem brokuły i ziemniaki pokrojone w kostkę do miękkości.
Kiedy ziemniaki będą dość miękkie,podlać rosołem.
Następnie przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Zmiksować.
Jeszcze chwilkę pogotować.
Zabielić śmietaną zmieszaną z żółtkiem.
(jeśli ktoś nie chce można nie dodawać,lub zmniejszyć ilość ziemniaków)
sól,pieprz,
rosół ok szklanki
łyżka masła
Śmietana
Jedno żółtko
zielenina
Na maśle poddusić pod przykryciem brokuły i ziemniaki pokrojone w kostkę do miękkości.
Kiedy ziemniaki będą dość miękkie,podlać rosołem.
Następnie przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Zmiksować.
Jeszcze chwilkę pogotować.
Zabielić śmietaną zmieszaną z żółtkiem.
Jeśli zupa jest zbyt gęsta można regulować rosołem.
Podajemy z groszkiem ptysiowym lub z grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz