11 sierpnia 2012

Chleb mieszany na zakwasie


60dkg mąki żytniej
60dkg. mąki pszennej
2 łyżki zakwasu żytniego
łyżeczka soli
tłuszcz do posmarowania blachy

W dość dużym naczyniu połączyć mąki, zrobić wgłębienie. 
Dodać zakwas, wlać pół litra ciepłej wody i dokładnie wymieszać. Całość oprószyć mąką i odstawić na noc w ciepłe miejsce.
Do wyrośniętego ciasta dodać sól. 
Wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia na 4 godziny, w ciepłym miejscu.
Uformować bochenek, włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy ( blachy, Ja piekłam w rzymskim garnku.) Nakłuć patyczkiem i spryskać wodą.
Rozgrzać piekarnik do temp.250-300 st.
Na dno piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z wodą i zamknąć drzwiczki.
Po 10 minutach otworzyć piekarnik i wypuścić parę wodną.
Zmniejszyć temperaturę do 200 st. i piec chleb około godziny. 
W między czasie można zmniejszyć temperaturę do 180 st.

5 komentarzy:

  1. Cudowny chlebek! Ja piekę podobny co tydzień już od 2 lat i to uwielbiam :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten chlebek wyszedł niezły,przyznam się że od dłuższego czasu próbowałam piec własny chleb i zawsze wychodził gniot.A dzisiaj wyszedł i jestem bardzo zadowolona. Moja córka mnie zmobilizowała. Już mam zaczyn na następny. Ten został rozkrojony troszkę za wcześnie,ale nie upadł ,więc jest chyba dobrze.

    OdpowiedzUsuń