14 sierpnia 2012

Piernik na wesoło


2 szklanki mąki pszennej
paczka masła lub margaryny
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
półtorej szklanki cukru
przyprawa do piernika-cała paczuszka albo czubata łyżka
bakalie około 10dkg.
Powidła śliwkowe

Polewa czekoladowa
pół kostki masła
4 łyżki cukru
4 łyżki wody
2 łyżki kakao ( najlepsze te wiatraczkiem )
4-5 łyżek mleka, to pod koniec gotowania.

Wszystkie składniki gotować na wolnym ogniu ciągle mieszając aż polewa stanie się gładka i lśniąca. Jeśli stanie się zbyt gęsta dodać można mleko,cały czas mieszając. 
Lekko wystudzić.

Masło roztopić i ostudzić. Dodać bakalie, dobrze wymieszać.
Jajka zmiksować z cukrem na krem, dodać mąkę zmieszaną z proszkiem ,sodą, przyprawą. 
Dodać masło z bakaliami. 
Wszystko dobrze wymieszać.
Wylać ciasto do formy wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką.
Piec około 50 minut w temperaturze 180 st.
Wystudzić ciasto.

Piernik przekrawamy na pół, na dwa placki, smarujemy obficie powidłami śliwkowymi, składamy i polewamy czekoladą. 
Możemy przystroić owocami np.
Truskawkami z alkoholu, one wspaniale pasują do czekolady, albo wiśniami.
Ale niekoniecznie, ty tu rządzisz.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz