paczka masła lub
margaryny
łyżeczka sody
oczyszczonej
łyżeczka proszku do
pieczenia
4 jajka
półtorej szklanki cukru
przyprawa do piernika-cała
paczuszka albo czubata łyżka
bakalie około 10dkg.
Powidła śliwkowe
Polewa czekoladowa
pół kostki masła
4 łyżki cukru
4 łyżki wody
2 łyżki kakao (
najlepsze te wiatraczkiem )
4-5 łyżek mleka, to pod
koniec gotowania.
Wszystkie składniki
gotować na wolnym ogniu ciągle mieszając aż polewa stanie się
gładka i lśniąca. Jeśli stanie się zbyt gęsta dodać można
mleko,cały czas mieszając.
Lekko wystudzić.
Masło roztopić i
ostudzić. Dodać bakalie, dobrze wymieszać.
Jajka zmiksować z cukrem
na krem, dodać mąkę zmieszaną z proszkiem ,sodą, przyprawą.
Dodać masło z bakaliami.
Wszystko dobrze wymieszać.
Wylać ciasto do formy
wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką.
Piec około 50 minut w
temperaturze 180 st.
Wystudzić ciasto.
Piernik przekrawamy na
pół, na dwa placki, smarujemy obficie powidłami śliwkowymi, składamy i polewamy
czekoladą.
Możemy przystroić owocami np.
Truskawkami z alkoholu,
one wspaniale pasują do czekolady, albo wiśniami.
Ale niekoniecznie, ty tu
rządzisz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz