04 sierpnia 2012

Cielęcina duszona w maśle


Kawałek cielęciny ok.1kg.(może być mostek,łopatka....)
pół paczki masła
sól, pieprz.

Mięso umyć i wysuszyć ręcznikiem. 
Przekroić na połowę.
Na dno rondla dajemy 2 łyżki sklarowanego masła, dobrze rozgrzewamy, układamy mięso i smażymy z obu stron na złoty kolor, wcześniej posypujemy łyżeczką zmielonego kolorowego pieprzu, co chwilę przewracamy, tak jak rybę.
Dopiero teraz solimy. 
Na wierzch nakładamy pół paczki masła, przykrywamy i na bardzo delikatnym płomieniu dusimy.
 Od czasu do czasu przewracamy na drugą stronę, aż będzie miękkie
Nie podlewamy wodą ponieważ sos się sam wytworzy.

Ale gdyby się sos zamienił w tłuszcz ,bo tak się też może zdarzyć, to można podlać 2-3 łyżki wody i dalej dusić pod przykryciem.


Uwaga!

Ogień pod rondlem naprawdę musi być minimalny, inaczej nie będzie sosu tylko tłuszcz. 

Cielęcina to bardzo delikatne mięsko więc szybko będzie miękkie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz