04 sierpnia 2012

Sakiewki z warzywami i ryżem

Warzywa
3 marchewki
cebula
mały por
3 ząbki czosnku
3-4 różyczki brokuła (grubsze części pokroić w plasterki,same różyczki dodajemy na końcu żeby się nie rozleciały)
duża łyżka masła
Paczuszka ryżu ( ugotować )
Skład warzyw może być dowolny
sól, pieprz kolorowy, sos tabasco
kilka liści długiego pora (sparzyć )

Usmażyć kilka naleśników

Warzywa pokroić w drobną kostkę, włożyć do rondelka i dusić na maśle na wolnym ogniu
Doprawić solą, pieprzem, i sosem tabasco.
Dusić aż warzywa będą lekko chrupiące.Na koniec dodać różyczki brokuła.
Dodać do warzyw ugotowany ryż. Doprawić jeszcze jeśli zajdzie potrzeba.
Farsz musi być dość ostry.

Tak przygotowanym farszem napełniamy  po łyżce naleśniki, tworzymy rodzaj sakiewki, zawiązujemy delikatnie porem by nie popękały.
Około 10 minut przed podaniem wkładamy do piekarnika i delikatnie zapiekamy aż koniuszki staną się złociste.
Podajemy do pieczeni, albo do sztuki mięsa, jeśli ktoś nie chce mięsa, można jeść same.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz