Delikatne, lekkostrawne, doskonałe na śniadanie, ale nie tylko.
Przygotowujemy
Litr wody (jajka muszą swobodnie pływać )
łyżka soli
łyżka cukru
Wodę musimy zagotować i zmniejszyć troszkę ogień.
Jajko
wybijamy po jednym na spodek, bardzo delikatnie by się nie rozpłynęło,
Następnie wlewamy wolniutko do wrzątku ,staramy się trzymać spodek jak
najbliżej powierzchni wody. Jajka natychmiast się zetną.
Gotujemy
ok. 2 minut, aż się białko zetnie.
Wyciągamy łyżką cedzakową na talerzyk,
gdzie wcześniej położymy płatek masła i drobno posiekaną zieleninę (ja
używam bazylię, zielony szczypiorek, albo pietruszkę )
Posypujemy odrobiną pieprzu.
Podajemy z pieczywem lub grzanką, delikatnie posmarowaną masełkiem.
Jeśli ktoś się lubi pobawić można do jajka przygotować sos beszamelowy, chrzanowy ,musztardowy...itd.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz