3 szk. mąki ( najlepiej krupczatki)
1 kostka masła
5 jaj
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1szk. cukru pudru
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
1 kg jabłek
cynamon
Mąkę i masło siekamy aż uzyskamy konsystencję kaszki.
Dodajemy 4 żółtka i jedno jajko całe, śmietanę, proszek do pieczenia, i połowę cukru pudru.
Zagnieść szybko ciasto kruche i odstawić w chłodne miejsce na godzinę.
Dodajemy 4 żółtka i jedno jajko całe, śmietanę, proszek do pieczenia, i połowę cukru pudru.
Zagnieść szybko ciasto kruche i odstawić w chłodne miejsce na godzinę.
Białko z drugą częścią cukru ubić na krem.
Ciasto podzielić na 2 części .
1 część ciasta wyłożyć na dno blaszki ( uprzednio posmarowanej )
podziurawić widelcem i podpiec ok. 10-15 min.
Nie jest to konieczne, ale jeśli ktoś woli, może to zrobić.
podziurawić widelcem i podpiec ok. 10-15 min.
Nie jest to konieczne, ale jeśli ktoś woli, może to zrobić.
Na podpieczone ciasto wyłożyć starte na grubej tarce jarzynowej jabłka, lub kroić w plastry, układać jeden na drugim ,
na to drugą część ciasta startego na tarce o grubych oczkach .
na to drugą część ciasta startego na tarce o grubych oczkach .
Jeśli jabłka są zbyt soczyste, można dodać do nich 2- łyżki kaszki manny albo tartej bułki i wymieszać lub tylko posypać po wierzchu.
10 minut przed końcem pieczenia wykładamy krem z białka na ciasto
10 minut przed końcem pieczenia wykładamy krem z białka na ciasto
Ja do szarlotki często daję jabłka z przepisu .Tutaj przepis który podałam w dziale "Do słoików na zimę"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz