30 sierpnia 2012

Szarlotka królewska


3 szk. mąki ( najlepiej krupczatki)
1 kostka masła
5 jaj
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1szk. cukru pudru
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
1 kg jabłek
cynamon
 Mąkę i masło siekamy aż uzyskamy konsystencję kaszki.
 Dodajemy 4 żółtka i jedno jajko całe, śmietanę, proszek do pieczenia, i połowę cukru pudru.
 Zagnieść szybko ciasto kruche i odstawić w chłodne miejsce na godzinę.
 Białko z drugą częścią cukru ubić na krem. 

Ciasto podzielić na 2 części .
1 część ciasta wyłożyć na dno blaszki ( uprzednio posmarowanej )
podziurawić widelcem i podpiec ok. 10-15 min.
Nie jest to konieczne, ale jeśli ktoś woli, może to zrobić.
Na podpieczone ciasto wyłożyć starte  na grubej tarce jarzynowej jabłka, lub kroić w plastry, układać jeden na drugim ,
 na to drugą część ciasta  startego na tarce o grubych oczkach .
Jeśli jabłka są zbyt soczyste, można dodać do nich 2- łyżki kaszki manny albo tartej bułki  i wymieszać lub tylko posypać po wierzchu.
10 minut przed końcem pieczenia wykładamy krem z białka na ciasto
 
Piec w temp. ok. 180-190 stopni przez ok. 60 min.
Ja do szarlotki często daję  jabłka z przepisu .Tutaj przepis  który podałam  w dziale "Do słoików na zimę"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz