25 sierpnia 2012

Papryka nadziewana gotowana na parze


2-3-4 duże papryki
Około pół kilograma zmielonego mięsa.
Jeśli jest chude ,dokładamy jeszcze ok.15 dkg. surowego boczku, lub trochę mniej słoninki.

1 torebka białego ryżu.
duża cebula.
mała główka czosnku

Płaska łyżeczka pieprzu kolorowego, 
sól. 
zielona natka pietruszki 
Celowo nie wspominam o sosie bo każdy lubi inny.
Ja lubię pomidorowy, ale bardzo często gotuje grzybowy.

Ryż gotujemy w osolonej wodzie, trzeba go wystudzić.
Mięso przekręcamy przez maszynkę na grubych oczkach.
Cebulę i czosnek rozdrabniamy i na odrobinie tłuszczu musimy zeszklić. Też przekręcamy w maszynce.
Wszystko łączymy z ryżem, dodajemy dużo pieprzu i sól ( oczywiście w odpowiedniej ilości )
Paprykę myjemy i odcinamy kapelusiki razem z ogonkiem, wydrążamy środek.
Napełniamy paprykę farszem, nakrywamy kapeluszem i układamy w garnku do gotowania na parze, przykrywamy pokrywką.
Gotujemy około 25-30 minut na wolnym ogniu.
Podajemy z ulubionym sosem.

1 komentarz:

  1. Papryczka pysznie wygląda, Okrasa(kuchnia lidla) również robi w tym tygodniu faszerowaną paprykę, więc chyba i ja zrobię:)

    OdpowiedzUsuń