Około pół kilograma zmielonego mięsa.
Jeśli jest chude ,dokładamy jeszcze ok.15 dkg. surowego boczku, lub trochę mniej słoninki.
1 torebka białego ryżu.
duża cebula. mała główka czosnku
Płaska łyżeczka pieprzu kolorowego,
sól.
Jeśli jest chude ,dokładamy jeszcze ok.15 dkg. surowego boczku, lub trochę mniej słoninki.
1 torebka białego ryżu.
duża cebula. mała główka czosnku
Płaska łyżeczka pieprzu kolorowego,
sól.
zielona natka pietruszki
Celowo nie wspominam o sosie bo każdy lubi inny.
Ja lubię pomidorowy, ale bardzo często gotuje grzybowy.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie, trzeba go wystudzić.
Mięso przekręcamy przez maszynkę na grubych oczkach.
Cebulę i czosnek rozdrabniamy i na odrobinie tłuszczu musimy zeszklić. Też przekręcamy w maszynce.
Wszystko łączymy z ryżem, dodajemy dużo pieprzu i sól ( oczywiście w odpowiedniej ilości )
Paprykę myjemy i odcinamy kapelusiki razem z ogonkiem, wydrążamy środek.
Napełniamy paprykę farszem, nakrywamy kapeluszem i układamy w garnku do gotowania na parze, przykrywamy pokrywką.
Gotujemy około 25-30 minut na wolnym ogniu.
Podajemy z ulubionym sosem.
Papryczka pysznie wygląda, Okrasa(kuchnia lidla) również robi w tym tygodniu faszerowaną paprykę, więc chyba i ja zrobię:)
OdpowiedzUsuń