02 sierpnia 2012

Sałatka zimowa z cukinii


Cukinia ( może być nawet dobrze wyrośnięta.)
Cebula
marchewka
Zielony koper lub pietruszka
Czosnek

zalewa
szklanka octu 10%
szklanka cukru
pół szklanki oliwy
3-4 szklanki wody 

2 łyżki soli
liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach.
Zagotować.

Cukinię obieramy ze skórki i wydrążamy środek.
Trzeba ją poszatkować tak jak ogórki na mizerię. 

Nasolić i odstawić na 24godziny.
To samo robimy z cebulą , kroimy w krążki, solimy i ostawiamy.
Marchew szatkujemy na tarce z grubymi łezkami.
Na następny dzień odciskamy warzywa z nadmiaru płynu, a następnie wszystkie łączymy ze sobą.
Dodać zieleninę i czosnek.

Zalewę zagotujemy i do gorącej wkładamy warzywa.Muszą się zagotować, ale nie za długo,tylko tak żeby się kilka razy przewróciły.
Gorące wkładamy do słoików, uciskamy, dolewamy jeszcze zalewy, zakręcamy i odwracamy do góry dnem , zostawiamy do wystygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz