15 września 2012

Chałka

 
Paczuszka drożdży instant
Pół szklanki mleka
100g cukru
Pół kilo mąki
1jajko
50g masła
ok. pół szklanki wody
 
kruszonka
10dkg mąki
10dkg.masła
10dkg cukru pudru
wyrabiamy krusząc
 
Mąkę przesiać, dodać drożdże, wymieszać.
Mleko, cukier, masło, wodę podgrzać aż wszystko się rozpuści,
wlać do miski z mąką, dodać rozbełtane jajko, dobrze wyrobić, i odstawić do wyrośnięcia.
Kiedy podwoi swoją objętość, wyrabiamy na stolnicy, dzielimy na 4 części.
Robimy  z nich wałeczki ( posypujemy stolnice mąką, wtedy ciasto nie będzie się kleić) zaplatamy warkocz i układamy na blasze wyłożonej pergaminem.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Smarujemy żółtkiem zmieszanym z mlekiem, posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st.
Pieczemy około 30 minut.
 

2 komentarze: