01 września 2012

Pieczarki faszerowane


_Pieczarki faszerowane
Pieczarki faszerowane

Ok 10 dużych świeżych pieczarek

Mała czerwona cebulka
1 ząbek czosnku
3-4 plastry szynki
ok 2-3 łyżek sosu sojowego (jeśli nie posiadamy sosu,można dodać bulion w płynie )
2-3 krople sosu tabasco
łyżka masła
oliwa
Zielona natka pietruszki
Ser mozzarella

farsz
Cebulkę kroimy w kostkę lub piórka, lekko podsmażamy na małej ilości oliwy, dodajemy czosnek drobno pokrojony. 
A kiedy cebulka będzie szklista dodajemy szynkę pokrojoną w cienkie paseczki. Dodajemy sos tabasco .natkę pietruszki ,bardzo delikatnie solimy. 
Mieszamy , przykrywamy i odstawiamy z ognia.

Pieczarki umyć pod bieżącą wodą, usunąć ogonki.
Delikatnie posmarować kapelusiki oliwką. Układać w naczyniu żaroodpornym. Posolić i popieprzyć.
Środki kapeluszy wypełniamy farszem, i polewamy łyżką oliwy.
Pieczemy w piekarniku dobrze nagrzanym 180-190 st. ok 20-25 min.
Pod koniec pieczenia,około 10 minut przed wyjęciem ,układamy na pieczarkach plasterki mozzarelli. Zapiekamy.

Można je jeść z np. grzankami,lub kawałkiem pieczeni. Jak kto lubi.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz