2szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
3-4 jajka
płaska łyżka proszku do pieczenia
około 20dkg masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
olejek zapachowy
około 1 kg wydrylowanych wiśni , może być więcej.( lekko odciśniętych z nadmiaru soku .Najlepiej potrzymać je na sicie )
Cukier i masło zmiksować,dodać śmietanę i żółtka z jajek. Na końcu mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i olejek zapachowy.
Szybciutko zagnieść ciasto i ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem,dookoła zrobić mały rancik. Owoce wyłożyć na ciasto ( nie ugniatać ),posypać zwykłym cukrem i wstawić do nagrzanego piekarnika 180-190 stopni na 25-30 minut, aż się zrumieni. W tym czasie z pozostałego białka z jajek ubić pianę z dodatkiem 4-5 łyżek cukru. Po 30 minutach pieczenia nakładamy pianę na ciasto i pieczemy jeszcze około 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz