20 listopada 2012

Miodownik przekładany


                    Przepis zdobyłam od cioci Teresy. A takie właśnie ciasto 
                           kiedyś piekła  moja teściowa, czyli babcia Hela.

1/2 kg. mąki
15 dkg. cukru
15 dkg. miodu
1/2 kostki masła
1 jajko
3 łyżki mleka
1 łyżeczka sody oczyszczanej
1łyżeczka proszku do pieczenia
Powidła lub dżem,może być śliwkowy ,wiśniowy,agrestowy......

Miód, cukier, masło rozpuścić w rondlu. Mieszać aż wystygnie. 
Kiedy będzie zimne dodać jajko, po łyżce  mąki, cały czas ucierając. Pozostawić do rana.
Rano podzielić na kilka części. 5-6-7. Rozwałkować na cieniutkie placki (około 0,5 cm.) i piec w temperaturze do 170 st. krótko . Ponieważ są cieniutkie, pieką się szybko, tak jak pierniczki.

Masa budyniowa (krem )
1 paczka masła
1 szklanka cukru
1 budyń
sok z cytryny

Ugotować budyń
wystudzić.
Masło i cukier utrzeć do białości. Po trochu dodawać budyń do masy, cały czas ucierać.
Dodać sok z cytryny.

Polewa
3 łyżki wody
1/2 szkl. cukru
3 łyżki kakao
1/2 kostki masła
Wodę wymieszać z cukrem i kakaem, rozpuścić margarynę, połączyć razem, gotować aż zgęstnieje.

Na pierwszy placek nakładamy  dżem i przykrywamy drugim plackiem.
Na ten  placek nakładamy krem, i dżem lub sam krem, aż skończą się placuszki.
Lekko uciskamy, i pozostaje tylko polać masą kakaową.
Ale jeśli ktoś nie chce polewy, może sobie darować , bez polewy też jest dobre.
Smacznego

6 komentarzy:

  1. Ależ pysznie! Bardzo lubię takie ciasta... Idealne na jesienne dni:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię takie ciasta ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. To wspaniałe ciasto, na pewno ten przepis wykorzystam w swojej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak ja uwielbiam to ciasto:) jest wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bo jest pyszne.Kiedy pierwszy raz spróbowałam to ciasto u mojej teściowej Heli, zachwyciłam się jego smakiem.Dostałam przepis, ale oczywiście jako młoda mężatka nie potrafiłam go upiec. Natomiast przy każdych wizytach u teściowej a potem u sióstr męża (nadmienić należy że są wspaniałymi kucharkami )zawsze obżeram się tym smakołykiem do granic przyzwoitości.Bardzo polecam i życzę smacznego
    Dziękuję za odwiedzenie mojej skromnej strony.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pychota ! Miodownik to takie wspaniale tradycyjnie danie ; )

    OdpowiedzUsuń