5-6 płatów śledziowych słonych
2-3 cebule średniej wielkości
główka czosnku
Pół szklanki sosu pomidorowego ,lub duża łyżka pasty pomidorowej rozcieńczonej
Pół szklanki wody
Pół szklanki oliwy
łyżeczka cukru
sól, pieprz ,ziele angielskie, troszkę przyprawy włoskiej
Zielona natka pietruszki.
Płaty śledziowe wymoczyć ok. godziny. Pokroić w kawałki.
Cebulę pokroić w plasterki,dodać posiekany czosnek, zalać wodą , oliwą, posolić, doprawić pieprzem i przyprawą włoską.
Dusić na wolnym ogniu, aż cebulka będzie miękka.
2-3 cebule średniej wielkości
główka czosnku
Pół szklanki sosu pomidorowego ,lub duża łyżka pasty pomidorowej rozcieńczonej
Pół szklanki wody
Pół szklanki oliwy
łyżeczka cukru
sól, pieprz ,ziele angielskie, troszkę przyprawy włoskiej
Zielona natka pietruszki.
Płaty śledziowe wymoczyć ok. godziny. Pokroić w kawałki.
Cebulę pokroić w plasterki,dodać posiekany czosnek, zalać wodą , oliwą, posolić, doprawić pieprzem i przyprawą włoską.
Dusić na wolnym ogniu, aż cebulka będzie miękka.
Dolać sos pomidorowy,
dusić jeszcze około 10 minut.
Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Śledzie układać w słoiczku i przekładać warstwowo sosem.
Najlepsze są na drugi dzień.
Śledzie układać w słoiczku i przekładać warstwowo sosem.
Najlepsze są na drugi dzień.
Ja już podjadałam za godzinkę,nie mogłam się oprzeć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz