Takie kartacze można nadziewać farszem nie tylko z sera ale także z mięsa, z grzybów i jakie kto lubi.
Farsz
500g białego sera
Sól
łyżka śmietany
Ser rozetrzeć widelcem razem ze śmietaną.
Ziemniaki ok.2 -3 kg .
Ciasto ziemniaczane
łyżka śmietany
Ser rozetrzeć widelcem razem ze śmietaną.
Ziemniaki ok.2 -3 kg .
Ciasto ziemniaczane
Połowę ziemniaków ugotować a potem przecisnąć przez praskę.
Wystudzić
Wystudzić
Drugą część ziemniaków zetrzeć na tarce a ciasto odcisnąć dość mocno z soku przez czystą lnianą ściereczkę.
Wody nie wylewać .Gdy się ustoi, wtedy wylać ,a krochmal który osiadł na dnie miski dołożyć do ciasta.
Do tego ciasta dołożyć ziemniaki ugotowane, wystudzone.
(kiedy układamy ciasto w misce , ziemniaków ugotowanych ma być tyle samo ile utartych i odciśniętych z wody )
Dobrze wymieszać, posolić do smaku i robić duże kule, takie, by się zmieściły w dłoni,
Wody nie wylewać .Gdy się ustoi, wtedy wylać ,a krochmal który osiadł na dnie miski dołożyć do ciasta.
Do tego ciasta dołożyć ziemniaki ugotowane, wystudzone.
(kiedy układamy ciasto w misce , ziemniaków ugotowanych ma być tyle samo ile utartych i odciśniętych z wody )
Dobrze wymieszać, posolić do smaku i robić duże kule, takie, by się zmieściły w dłoni,
nadziewać je farszem serowym.
Wkładać od razu do gotującej się i osolonej wody.
Gotować ok. 30-40 min. na wolnym ogniu.
Podawać można ze świeżo stopioną słoninką i przesmażoną cebulką.
Jest też drugi sposób by skrócić czas gotowania:
Na trzy części ugotowanych ziemniaków dajemy jedną część surowych utartych i odciśniętych.
Bardzo podobny przepis jak na kluski śląskie.
Do wrzątku wkładamy kluski i czekamy aż wypłyną na powierzchnie, od tego momentu gotujemy 15-20 minut na wolnym ogniu.
Też są bardzo smaczne.
Wkładać od razu do gotującej się i osolonej wody.
Gotować ok. 30-40 min. na wolnym ogniu.
Podawać można ze świeżo stopioną słoninką i przesmażoną cebulką.
Jest też drugi sposób by skrócić czas gotowania:
Na trzy części ugotowanych ziemniaków dajemy jedną część surowych utartych i odciśniętych.
Bardzo podobny przepis jak na kluski śląskie.
Do wrzątku wkładamy kluski i czekamy aż wypłyną na powierzchnie, od tego momentu gotujemy 15-20 minut na wolnym ogniu.
Też są bardzo smaczne.
Wyglądają znakomicie, muszę kiedyś wypróbować ten przepis:-)
OdpowiedzUsuńno niestety, nic mi nie wyszlo, kartacze sie rozgotowaly i musialam wyrzucic, wydaje mi sie ze brakuje jajka w tym przepisie, maki
OdpowiedzUsuńMyślę że popełniła pani jakiś błąd. Proszę jeszcze raz przeczytać przepis i postąpić dokładnie według niego.
UsuńTe kartacze jak i wszystkie kluski ziemniaczane typu pyzy, naprawdę nie potrzebują żadnego jajka. Jego rolę spełnia skrobia która osiądzie na dnie miski kiedy odciskamy surowe, utarte ziemniaki .Ale, żeby się upewnić, można dołożyć płaską łyżkę mąki ziemniaczanej ,a to dlatego, ze bywają gatunki ziemniaków które mają mało skrobi, właśnie tego krochmalu. Ziemniaki ugotowane muszą być wystudzone.
To takie podstawowe porady. Jeśli ma pani jakieś pytania proszę pytać.
I proszę się nie zrażać pierwszym niepowodzeniem. Ja za pierwszym razem nie dodałam ugotowanych ziemniaków, no cóż ,wyszły "gumowe kluchy" Mój młody małżonek zjadł dzielnie nic nie mówiąc ,ale po kilku latach i tak mi wypomniał...bywa i tak.
Pozdrawiam.
Bardzo możliwe ze dała pani więcej ziemniaków ugotowanych,wtedy trzeba kartacze gotować krócej bo rzeczywiście mogą się rozgotować w czasie który jest podany w przepisie. W takiej sytuacji trzeba gotować:
Usuńod momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię gotujemy około 15 -20 min. Najlepiej sprawdzić ,poświęcić jedną wyciągając z garnka.