31 stycznia 2013

Torcik jabłkowy z bitą śmietaną


Ciasto kruche
Półtorej szklanki mąki
20 dkg. masła         
1 żółtko
łyżka kwaśnej śmietany
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli 
To posiekać nożem aż zrobi się prawie gruby piasek.
Zagnieść i odłożyć do lodówki na ok. godzinę.

Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części. 
Rozwałkować na cienkie placki. 
Wyłożyć tortownicę jednym plackiem. Posmarować żółtkiem rozbełtanym z odrobiną mleka. 
Posypać grubym cukrem i płatkami migdałowymi , wstawić do pieca na kilka minut 5-10 min. aż się zrumieni.
Wstawić drugi placek taki sam jak pierwszy i też upiec.

Masa jabłkowa
5-6 jabłek
galaretka agrestowa , albo z kiwi
Jabłka obrać, pokroić na cząstki, zalać połową szklanki wody i smażyć aż jabłka zaczną się rozpadać.
Do gorącej masy dosypać galaretkę, dobrze wymieszać i odstawić do wystygnięcia.

Bita śmietana
Pół litra śmietany 30% mocno schłodzić, wlać do dość głębokiego naczynia i miksować. Następnie dosypać odrobinę cynamonu i łyżkę cukru pudru. Miksować aż zgęstnieje.

 Na upieczony i zastygły placek w tortownicy nakładamy bitą śmietanę, a na nią wlewamy masę jabłkową już dobrze zastygniętą.  Drugi, wystudzony placek pokroić długim nożem na równe części- 8 albo 16 

Na masę jabłkową układamy części pokrojonego drugiego placka. Lekko uciskamy.
Wkładamy do lodówki na kilka godzin żeby dobrze zastygło.   

  W ten sam sposób można robić torciki z różnymi owocami
 np: z jagodami, borówką, bananami, brzoskwinią. Z czym mamy ochotę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz