Ciasto kruche
Półtorej szklanki mąki
20 dkg. masła
1 żółtko
łyżka kwaśnej śmietany
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
To posiekać nożem aż zrobi się prawie gruby piasek.
Zagnieść i odłożyć do lodówki na ok. godzinę.
Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części.
Rozwałkować na cienkie placki.
Wyłożyć
tortownicę jednym plackiem. Posmarować żółtkiem rozbełtanym z odrobiną
mleka.
Posypać grubym cukrem i płatkami migdałowymi , wstawić do pieca na kilka
minut 5-10 min. aż się zrumieni.
Wstawić drugi placek taki sam jak pierwszy i też upiec.
Masa jabłkowa
5-6 jabłek
galaretka agrestowa , albo z kiwi
Jabłka obrać, pokroić na cząstki, zalać połową szklanki wody i smażyć aż jabłka zaczną się rozpadać.
Do gorącej masy dosypać galaretkę, dobrze wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
Bita śmietana
Pół
litra śmietany 30% mocno schłodzić, wlać do dość głębokiego naczynia i
miksować. Następnie dosypać odrobinę cynamonu i łyżkę cukru pudru. Miksować aż zgęstnieje.
Na upieczony i zastygły
placek w tortownicy nakładamy bitą śmietanę, a na nią wlewamy masę
jabłkową już dobrze zastygniętą. Drugi, wystudzony placek pokroić długim nożem na równe części- 8 albo 16
Na masę jabłkową układamy części pokrojonego drugiego placka. Lekko uciskamy.
Wkładamy do lodówki na kilka godzin żeby dobrze zastygło.
W ten sam sposób można robić torciki z różnymi owocami
np: z jagodami, borówką, bananami, brzoskwinią. Z czym mamy ochotę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz