Wątróbka cielęca i drobiowa jest tak samo delikatna, więc można ją przyrządzać w ten sam sposób.
2-3 cebule
mąka
sól,pieprz,garść majeranku.
smalec ok.3-4 łyżki do smażenia wątróbki
Cebulę kroimy w piórka .
Musimy ją zeszklić na maśle,posolić dość dużo i popieprzyć.
Odstawiamy na bok.
Wątróbkę po umyciu należy osuszyć ,bo będzie pryskać podczas smażenia.
Obtoczyć ją w mące i smażymy z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu.(około 3-4 min. z jednej i z drugiej tyle samo)
Przewracamy bardzo delikatnie dwoma widelcami, uważając by nie nakłuć wątróbki.
Smażymy
krótko, aż się tylko zetnie. Jeśli będziemy smażyć zbyt długo ,stwardnieje i będzie do niczego.
Wkładamy do naczynia z cebulką i
przykrywamy pokrywką, trzymając na minimalnym ogniu tak by tylko
podtrzymać temperaturę.(około 10-15 min.)
Delikatnie wymieszamy z cebulką. Teraz można dosolić i popieprzyć w razie potrzeby.
Jeśli po nakłuciu wątróbki nie będzie leciał różowy soczek,można już podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz