1 duży seler
1 por
1 por
1-2 marchewki
3 dkg masła
sól,pieprz
ząbek czosnku
Litr rosołu z mięsa
50g tartego parmezanu
śmietana ,żółtko
pęczek pietruszki
1 bułka na grzanki
Por umyć ,pokroić w krążki.
Seler i marchew pokroić w paseczki i dusić na połowie masła do miękkości. Dodać por,wymieszać ,doprawić solą ,pieprzem i jeszcze przez kilka minut dusić na wolnym ogniu.
Zalać rosołem i jeszcze dusić przez 10 minut na wolnym ogniu.
Warzywa muszą być miękkie.
Bułkę pokroić w kostkę i podrumienić na maśle,odstawić.
Jarzyny wyjąć z rosołu, przetrzeć przez gęste sitko lub zmiksować i ponownie zagotować w rosole.Można regulować gęstość zupy kremu ilością rosołu. Im mniej rosołu, tym gęściejszy krem (taki lubię )
Śmietanę ubić ,dodać żółtko i parmezan,wymieszać i szybko zabielić zupę.
Już nie gotować.
Zupę rozlać na talerze,posypać grzankami i natką selera.
Zupa smakuje również na zimno.
Witam serdecznie,
OdpowiedzUsuńchciałabym zaprosić Panią na naszą stronę www.znajdzprzepisy.pl i zachęcić do dodania swojego bloga na listę Top Blogi!
W razie jakichkolwiek pytań, proszę pisać na adres: info@znajdzprzepisy.pl
Pozdrawiam i zapraszam do nas!