17 czerwca 2013

Kalarepka z masełkiem i bułką tartą




 Czas na młodą kalarepkę.O tej porze jest najlepsza,więc trzeba korzystać z darów natury jak jest okazja.Niedługo pojawią się cukinie ,kabaczki,patisony i inne wspaniałości.Też można poszaleć.

        Kalarepka z masełkiem i bułką tartą

          Można ją podawać jako przystawkę do dania głównego np. do ryby.

Kalarepkę obrać, pokroić jak frytki ,ugotować w osolonej wodzie (ok.10 min.) Młoda kalarepka nie musi się zbyt długo gotować,jest miękka i delikatna.
Odcedzić.
Masło roztopić ,wsypać dużą łyżkę bułki tartej,lekko przyrumienić.
Włożyć do masełka kalarepkę i delikatnie wymieszać.
Smacznego


 
 

2 komentarze:

  1. Zawsze pałaszuję kalarepę w "standardowej wersji", czyli samą, bez niczego. Ale ta propozycja wydaje się być kusząca :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O proszę, kalarepkę zawsze jem "surową" , nigdy nie próbowałam w wersji gotowanej, w ogóle nie obrabiałam nigdy kalarepki termicznie. Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń