Ryby, jakie lubimy.
Potrzebna też cebulka zeszklona na maśle
sól, pieprz, masło ,zielona natka pietruszki.
1 jajko i jedno żółtko
1 jajko i jedno żółtko
Warzywa do wywaru.
Z ryby musimy usunąć ości, skórę, ogon, płetwy.
Z resztek rybnych przygotujemy wywar w którym będziemy gotować pulpety, przyda nam się też do zrobienia sosu.
Ryby miksujemy lub skręcamy w maszynce do mielenia mięsa.
Dodajemy sól, pieprz, masło, zieloną natkę pietruszki.
Robimy małe pulpeciki
(często maczamy ręce w zimnej wodzie, wtedy nie będą się nam kleić do rąk )
układamy w odcedzonym wcześniej i lekko gotującym się wywarze.
Gotujemy około 15-20 minut na wolnym ogniu.
Nie mieszamy bo mogą się nam rozlecieć.
Nie mieszamy bo mogą się nam rozlecieć.
Wcześniej możemy zrobić sos.
Z masła i mąki robimy zasmażkę, podlewamy wywarem aż zrobi nam się zawiesisty sos .Możemy dodać troszkę śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz